RESIPI PULUT PANGGANG
Bahan-bahan:
1 kg beras pulut-dicuci bersih kemudian rendam selama 2 jam,kemudian toskan
350ml santan pekat}
1 1/2 sudu kecil garam}-satukan
3 helai daun pandan-disimpul
Daun pisang secukupnya untuk membungkus pulut
Lidi secukupnya untuk sematkan daun
Cara membuat:
1.Panaskan air dalam periuk pengukus.Setelah mendidih,kukus beras pulut,daun pandan
selama 15-20 minit.
Setelah itu keluarkan nasi pulut dari periuk,letak di dalam basen.Tuangkan santan,gaul rata.
Kukus semula nasi pulut selama 15-20 minit.
2.Ambil satu lembar daun pisang,letak 1 1/2 sudu makan nasi pulut,tekan2 bagi rata.
Kemudian letak satu sudu makan sambal kelapa di atasnya.Letak lagi satu sudu makan nasi
pulut di atasnya.Ratakan.Gulung sambil dipadatkan.Sematkan hujung daun dengan lidi.
Buat sampai habis.
3.Panaskan kuali leper,susun pulut yg sudah dibungkus tadi di dalam kuali.Masak sambil di
balikkan hingga daun seperti pada gambar pulut panggang.Sedia dinikmati bersama secangkir
teh "0" panas.
0 comments:
Post a Comment